Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 10 Oktobar 2016 12:14

U srijedu počinje 5. Tuzla Film Festival

U prostorijama Narodnog pozorišta u Tuzli ovog ponedjeljka u 11h održana je konferencija za novinare na kojoj je otkriven program ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala. Jubilarni peti TFF južnoslavenskog filma učinit će Tuzlu od 12. – 16. oktobra centrom filma u ovom dijelu Evrope.

Tokom pet dana ljubitelji filma uživat će u projekcijama filmova, koji su organizirani u pet kategorija: dokumentarni, animirani, dugometražni, kratki igrani, i future generation short film. Na adresu festivala pristiglo je 750 filmova, a zahvaljujući novoj kategoriji internacionalnog kratkog filma ove godine festival će posjetiti veliki broj gostiju iz inostranstva.

Idejni tvorac i direktor TFF-a, Boris Balta kazao je da u odnosu na prethodne godine novina to što je Tuzla film festival od ove godine postao internacionalni festival zahvaljujući novoj kategoriji koja je postala oficijelna. Samo za ovu kategoriju pristiglo je 400 filmova iz 70 zemalja svijeta. 

“Dolazi nam preko 50 reditelja, producenata, glumaca iz Evrope i imamo više od stotinu naših gostiju, tako da će ovaj festival prema našoj procjeni obilježiti oko 300 noćenja u gradu Tuzla.” kazao je Balta.

Ovogodišnji TFF otvorit će film “Houston, We Have a Problem!” u srijedu 12.10. sa početkom u 19:30h u Bosanskom kulturnom centru. Kada su dalje u pitanju dugometražni filmovi, u Narodnom pozorištu u četvrtak (13.10.) u 20h publika će imati priliku gledati film “Oslobođenje Skoplja”, a u 22h “The Rift”, dok će se u petak u 20h emitovati “ZG80”, u 22h “Zvizdan”, a u subotu od 20h “Smrt u Sarajevu”. 

Na ceremoniji zatvaranja i dodjele Vile Tuzla Film Festivala emitovat će se muzički dokumentarac “No smoking in Sarajevo”

Pored takmičarskog dijela, festival će pratiti i drugi bogati sadržaji, kao što su radionice iz filmske industrije, kafe sa poznatima i party.

Mediji i svi zainteresirani družit će se od 13. do 15. oktobra u 12:30h u caffe baru New York sa poznatim ličnostima čija će imena biti otkrivena dan prije zakazanog druženja. Besplatne radionice (13.10. od 11h - 12:30h) vodit će Marko Jocić - režiser i producent a naredna dva dana u isto vrijeme producentica Jovana Nikolić će govoriti o finansiranju i produkciji dokumentarnog filma.

Srđan Vukadinović, jedan od selektora na TFF-u i jedan od članova za dugometražni igrani film kazao je da “cjelovitost ovog festivala je u tome što objedinjava sve filmske izraze i nešto što je njegova specifičnost”. Kada je u pitanju glavni igrani program prethodnih godina emitovan je bio u BKC-u dok su ostali sadržaji bili u Nardonom pozorištu i kinu Kaleidoskop. Ove godine svi sadržaji osim ceremonije otvaranja održat će se na jednom mjestu - Narodnom pozorištu.

Armin Ćatić, direktor Narodnog pozorišta kazao je da je Boris već petu godinu uspio održati Tuzla Film Festival sa dosta manjim budžetom u odnosu sa ostale festivale. “Mislim da je ovaj festival “umjetničkiji” u odnosu na neke festivale koji se dešavaju u regionu zato što ima taj šarm, a to je da ljudi ovo rade iz ljubavi. Najmanje ima privatnog interesa, više je riječ o tome da sam grad dobije nešto novo. Kao producent i čovjek koji se bavi produkcijom pozorišnih predstava i festivala mogu reći da je teško napraviti nešto ovakvo. Zato je ovo vrlo značajna manifestacija koju trebaju posjetiti svi koji vole filmsku umjetnost.” – zaključio je Ćatić.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Federalnog ministarstva sporta i kulture i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Već treću godinu ponosni sponzor TFF-a je i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini. 

Festival podržava i BH Telecom, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Agencije Securitas, te brojni prijatelji festivala kao što su: Centralno grijanje Tuzla, Autokuća Nipex, Bosanski kulturni centar, Narodno pozorište, Grad Tuzla, BIT Centar, Hotel Tuzla, Coffee bar New York i Zmaj pivo.