Printaj ovu stranu
srijeda, 10 Oktobar 2018 15:08

U petak počinje 7. Tuzla Film Festival

Od 12. do 19. oktobra, Tuzla postaje centar svih kulturnih i umjetnih dešavanja. Sada već prema tradiciji, u petak započinje sedmi po redu Tuzla film festival koji će okupiti brojne ličnosti iz svijeta filma, ali i zaljubljenike ove vrste umjetnosti. Zahvaljujući dosadašnjim rezultatima koje je ovaj festival postigao, ove godine na direkciju Tuzla film festivala pristiglo je mnogo više filmova nego što je to bio slučaj do sada. Upravo iz tog razloga, ove godine festival će trajati osam dana, kako bi što više filmova dobilo priliku imati projekciju i zaživjeti u ovom gradu, istaknuto je na današnjoj press konferenciji koja je održana u Narodnom pozorištu Tuzla.

"Ove godine na direkciju TFF pristiglo je preko 800 filmova, što za festival koji traje 6 godina nije mala stvar i ne dešava se tako često. Zato smo se ove godine potrudili više nego ikada i u okviru 8 dana koliko će festival trajati publiku zaista odlični filmovi. Desit će se projekcija 120 filmova od čega je 7 dugometražnih u konkurenciji." - rekao je Boris Balta, osnivač i idejni tvorac Tuzla film festivala. Filmovi će biti prikazivani u okviru 5 grupa: dugometražni, kratkometražni, dokumentarni, kratki igrani i future generation short films.

Ove godine na Tuzla film festivalu desit će se i svjetske premijere, čak iz Japana. "Tuzla film festival uspio je svrstati se u 10 najvećih festivala po veličini na Balkanu." - rekao je Balta. To se određuje na osnovu različitih faktora kao što su veličina festivala, broj gostiju, kvalitet festivala, broj filmova...

Na press konferenciji je predstavljena i monografija „Festivalski život pokretnih slika“ autora Srđana Vukadinovića i Borisa Balte. Pomenuta monografija je izdanje o poludecenijskom trajanju Tuzla Film Festivala.

Kao i prethodnih godina, pored projekcija filmova, kafa sa poznatima, nevjerovatnih partija, tu su i radionice koje će se ove godine održavati na UNTZ na Filozofskom fakultetu. Tuzlu će posjetiti i mnogo veći broj gostiju, velikih imena iz svijeta filma, a budući da je TFF odavno prevazišao granice južnoslavenskih prostora, i veliki broj njih koji dolaze iz različitih dijelova svijeta.

Mirza Ćatibušić, direktor narodnog pozorišta Tuzla, koje je sponzor festivala na današnjoj press konferenciji izrazio je zadovoljstvo zbog ponovne saradnje kazavši da je to najprirodniji ishod koji se mogao desiti te da samo mogu biti sretni zbog postojanja jednog ovakvog festivala koji cijelu Tuzlu stavlja na viši kulturni nivo diljem svijeta.

Srđan Vukadinović, selektor dokumentarnih filmova i član žirija za dugometražni film rekao je da ove godine u smislu dokumentarnog filma postoje dvije podgrupe - prva koja govori o žurnalizmu i njegovom profesionalizmu i druga koja se bavi filmom.

Film koji će ove godine otvoriti festival jeste Južni vetar Miloša Avramovića na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Bosanskom kulturnom centru sa početkom u 19:30. Dodjela Vile i ceremonija zatvaranja ovogodišnjeg festivala desit će se 19.10. projekcijom serije Novine Dalibora Matanića.

Karte za projekcije filmova mogu se nabaviti u Narodnom pozorištu Tuzla (biletarnica) od 8. oktobra u periodu od 10:00 do 15:00 sati. Otvaranje festivala i projekcija filma Južni vetar košta 10KM, dok je cijena za sve ostale dugometražne filmove, kao i zatvaranje Festivala 5,00 KM. Ulaz na sve ostale projekcije (kratki igrani, animirani, dokumentarni i internacionalni film) je slobodan. Sve projekcije nakon ceremonije otvaranja u BKC Tuzla, dešavat će se u Narodnom pozorištu Tuzla.

Generalni pokrovitelji festivala su: Federalno ministarstvo kulture i sporta; Ministarstvo civilnih poslova BiH; Grad Tuzla; Vlada Federacije BiH; Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo; Ministarstvo kulture i sporta Tuzlanskog kantona; Turistička zajednica Grada Tuzle.

I ove godine svoju podršku festivalu dali su Fondacija za kinematografiju Sarajevo, BH Telecom, Centralno grijanje Tuzla, Udruženje filmskih radnika BiH, Securitac, Dacia itd.