Printaj ovu stranu
nedjelja, 13 Oktobar 2019 12:54

Počeo 8. Tuzla film festival: U Narodnom pozorištu večeras film Sin, a u ponedjeljak Ajvar

U prepunoj sali Bosanskog kulturnog centra Tuzla, sinoć (12.10.) otvoren je 8. Tuzla Film Festival i trajat će do subote 19. oktobra. Crvenim tepihom prošetali su brojni građani Tuzle kao i poznate ličnosti iz svijeta filma. Festival je otvoren filmskim hitom '' Taxi Blues''reditelja Miroslava Stamatova.

Tokom osam godina postojanja Tuzla Film Festivala skolpljena su brojna partnerstva i saradnje sa filmskim festivalima, ali jedna se posebno istakla riječ je o Festivalu glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu koji je jedan od najstarijih filmskih festivala u regionu, koja je dovela do toga da se sinoć, na svečanoj ceremoniji otvaranja ova dva festivala pobratime. Na otvaranju TFF-a dodijeljeno i Priznanje za doprinos u razvoju filmske umjetnosti u Tuzli Federalnoj ministrici kulture, Zori Dujmović, dok je Nagrada za Životno djelo za doprinos u razvoju južnoslavenske kinematografije pripala je Zijahu Sokoloviću. Po završetku filma publiku su pozdravili Marko Jocić, producent i Milena Prelić.

Tokom osam dana publika će imati priliku da pogleda veliki broj filmova. Pa tako večeras (13.10.) u Narodnom pozorištu sa početkom u 19:30 svi zainteresirani mogu pogledati bosanskohercegovački film „Sin“ rediteljice Ines Tanović, dok je u ponedjeljak na repertoaru film iz Srbije „Ajvar“ rediteljice Ana Maria Rossi, gdje glavne uloge igraju: Sergej Trifunović i Nataša Ninković.

Cijeli program Festivala može se pogledati na www.tff.ba kao i na Facebook stranici: Tuzla film festival.