Printaj ovu stranu
srijeda, 07 Oktobar 2020 11:37

Takmičarski program: Dokumentarni filmovi na 9. Tuzla Film Festivalu

Iako u online izdanju, 9. Tuzla Film Festival i ove godine donosi bogat filmski sadržaj, pa tako će se za vilu Tuzla Film Festivala u kategoriji dokumentarnih filmova po izboru selektora TFF-a takmičiti deset dokumentaraca iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svi filmovi moći će se pogledati na online platformi www.tuzlafilmfestival.com od 16. do 20. oktobra.

Brigada - priča o vojvođanskoj Petefi-brigadi

Film se bavi istorijom jedine Mađarske antifašističke jedinice u 2. svjetskom ratu koja je bila formirana od vojvođanskih Mađara pri kraju 2. svjetskog rata. Reditelj: Ferenc Lavr.

Crveni Barjak

Tema filma „Crveni barjak“ je istraživanje revizije jugoslovenskog i ljevičarskog naslijeđa u Srbiji, od devedesetih godina (kada su na vlast došle anti-socijalističke političke snage) do danas, ali i revizije prethodne istorije, prije Drugog svjetskog rata, od strane pobjedničkih, partizanskih snaga. Reditelj: Vladimir Paunović.

IN THE FLATLAND’S VALLEYS

Selo, predstavljeno putovanjem kroz san mlade djevojke koja nas vodi kroz skrivena područja nepregledne ravnice s mnogo dolina, podsjeća nas na običaje, kulturu i tradiciju koje namjerno ili slučajno zaboravljamo. Hoćemo li sačuvati ili zanemariti svoje kulturno nasljeđe, ostaviti ga da propadne i nestane, pitanje je svima nama. Reditelj: Bojan Vojnov.

Ognjilo

Ognjilo (čekmek), starinski upaljač, jeste simbol jednog načina življenja. Junak filma, starovremski gorštak, živi svoj teški, tihi i dostojanstveni život, srođen sa krševitim okruženjem. Reditelj: Vladimir Perović.

Playing With Concrete

Nova Gorica je dizajnirana prema principima modernističke arhitekture, zasnovane na ideji zajedničkog prostora. Kratki dokumentarni film prati pripreme za obnovu kvarta u kojem su igrališta s jedinstvenom betonskom opremom ili pusta ili propadaju. Šta će biti s njima? Da li su se promijenili samo načini igre ili se promijenio i naš odnos prema svijetu i drugim ljudima? Reditelj: Fabris Šulin.

Pouke o čovječnosti

Pakrački branitelji su zajedno s dijelom osoblja pakračke bolnice u humanitarnoj evakuaciji koja je organizirana i provedena u večeri 29. septembra 1991. godine, od sigurne smrti spasili tristotinjak bolesnika pakračke bolnice, od čega su većinom bili bolesnici srpske nacionalnosti sa odjela psihijatrije. Reditelj: Branko Ištvančić.

Ptice ne plaču

Dok sam putovao do bake kako bih joj pomogao u berbi lješnjaka, sjećaju me se djetinjstva. Posao nije naporan, ali misli dok radim jesu. Moram se suočiti s traumama koje imam i posljednji, iskreni razgovor s dragom koju sam tragično izgubio. Rediteljice: Yuliya Kogol, Lúa López Ribes.

Split Screens

Esejistički dokumentarni film o mediteranskom gradu Splitu. Film stavlja u fokus dva simbola grada - patrona grada sv. Dujma i njegovog krvnika, ujedno i utemeljitelja grada - rimskog cara Dioklecijana. Sukobljavajući svečanosti koje se slave u čast obojice, film otvara pitanje o identitetu grada kroz dualnost koja je jedinstvena u svijetu upravo zbog činjenice da se među građanima gotovo jednako časte žrtva i njegov progonitelj. Reditelj: Bruno Pavić.

Korijeni

Dok sam putovao do bake kako bih joj pomogao u berbi lješnjaka, sjećaju me se djetinjstva. Posao nije naporan, ali misli dok radim jesu. Moram se suočiti s traumama koje imam i posljednji, iskreni razgovor s dragom koju sam tragično izgubio. Reditelj: Stefan Tomić. 

Zašto mama vazda plače?

"Bilo mi je dovoljno da dan i noć razmišljam o tebi" - Ena otkriva ljubavna pisma roditelja. Slali su jedni drugima pisma dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu - Bosni i Hercegovini. Rediteljica: Karmen Obrdalj.