Printaj ovu stranu
subota, 10 Oktobar 2020 11:38

Takmičarski program: Dugi filmovi na 9. Tuzla Film Festivalu

Na 9. Tuzla Film Festivalu biti će prikazano 7 dugih filmova, iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

 

Dnevnik Diane

Ovo je istinita priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević bila je zagrebačka humanitarka i socijalna aktivistkinja koja je organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora tijekom Drugog svjetskog rata. Koristeći svoje austrijsko porijeklo, Diana je apelovala na vlast, crkvu i Crveni križ da iz logora spase barem djecu. Nakon što niko nije preuzeo odgovornost, odlučila je sama iz svog stana organizirati akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od deset hiljada djece! Rediteljica Dana Budisavljević, koja je rodbinski povezana s junakinjom, pronalazi dnevnik koji je zapis gotovo nepoznatog herojstva nje i njezinih prijatelja.

Reditelj: Dana Budisavljević

Glas

Kad stigne u katolički internat, Goran se uguši - "trenutna" religija nabija mu se u grlo. On to odbija; njegov je stav da ne biste trebali vjerovati nečemu što vam se nameće. Čak i kad se svi okrenu protiv njega, on čvrsto stoji i čini sve da ne podlegne ugnjetavanju većine.

Reditelj: Ognjen Svilicic

Grudi

Novi film Marije Perović vodi nas u Nikšić na proslavu 25 godina mature i prati tri drugarice koje se okupljaju ovim povodom. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Jedna od ključnih tema je borba protiv kancera dojke. Tema priče je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da se skreće pažnja na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Reditelj: Marija Perović

Koncertiši se baba

Radnja filma smještena je u Sarajevo, u proljeće 1992. godine, nekoliko dana prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Mjesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko središta grada u kojoj naslovna „baba“, Marija (legendarna srbijanska glumica Mira Banjac) umire. Nju hvata delirij, bunca, ne prepoznaje sugovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će konačno umrijeti. Tako bar kaže Marijin liječnik Ranko (Bajrović) njenim ukućanima kada dođe u posjet. Obitelj razasuta po drugim gradovima, republikama i državama se, dakle, mora okupiti i pripremiti za ono što slijedi.

Reditelj: Pjer Žalica

Mare

Mare nikada nije letjela avionom. Živi pored aerodroma s mužem i troje tinejdžera i voli svoju obitelj, no ponekad se osjeća gotovo kao strankinja u vlastitom domu. Žudeći za promjenom i nepoznatim, ona promatra avione kako lete iznad nje. Kad se u susjednu kuću useli stranac, Mare će staviti svoj život na kušnju.

Reditelj: Andrea Štaka

Moj jutarnji smeh

Drama s osnovnim humorom o sramoti i očaju koje 30-godišnjak osjeća na putu da izgubi nevinost.

Reditelj: Marko Đorđević

Otac

Mali grad u Srbiji. Nikoli, nadničaru i ocu dvoje djece, naređeno je da svoju djecu preda socijalnoj službi nakon što su siromaštvo i glad natjerali njegovu suprugu na očajnički čin. Sve dok ne bude mogao osigurati odgovarajuće uvjete za njihov odgoj, djeca će biti smještena na udomiteljstvo.

Reditelj: Srđan Golubović