Print this page
Thursday, 05 November 2020 14:23

Filmu Otac dvije nagrade na 9. Tuzla Film Festivalu

Film „Otac“ Srdana Golubovića dobitnik je Vile Tuzla Film Festivala za najbolji dugometražni film, kao i nagrade za najbolji scenario pod nazivom Otto Englander (scenaristi rodom iz Tuzle koji je bio dio kreativnog tima Walt Disneya). 

U kategoriji dugometražni film žiri je radio u sastavu: Bojana Nikitović, Srđan Dragojević, Srđan Vukadinović, Ahmed Imamović i Mirvad Kurić. Publika je u takmičarskom dijelu imala priliku da pogleda sedam vrhunskih filmskih ostvarenja iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Radi se o filmovima: Koncentriši se Baba - Pjera Žalice; Otac – Srdana Golubovića; Dnevnik Diane Budisavljević - Dana Budisavljević; Moj jutarnji smijeh – Marka Đorđevića, Glas – Ognjena Sviličića, Grudi – Marija Perović, Mare – Andrea Štaka.

Dodijeljena je i Vila TFF za najbolju produkciju Tuzla Film Festivala i to dugometražnom filmu "Moj jutarnji smeh" i producentima Milošu Pušiću, Ivici Vidanović, produkcijskih kuća Altertise i Cinnerent.

U kategorijama kratki, animirani film i future generations short films žiri je radio u sastavu: Zoran Pavljašević, Dragan Marinković i Kemal Bašić.

Kada je riječ o kratkim igranim filmovima, prema odluci selektora publika je imala priliku da pogleda 26 filmova koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Austrije i Danske, a žiri je donio odluku da najboljim kratkim filmom proglase ROYAL BLUE, Dinka Draganovića.

U kategoriji future generation short žiri je imao priliku da pogleda 36 filmova iz 17 zemalja svijeta, a Vilu Tuzla Film Festivala dobio je film Bless me, Father - reditelj Boubkar Benzabat.

U kategoriji animirani film prikazano je 20 filmova iz Rusije, Češke, UK, Tajvana, Francuske, Španije, Južne Afrike, Kine, Ukrajine, Njemačke, Japana i Singapura, a Vilu TFF dobio je film Kite, reditelj HongWei Wang.

U takmičarskom programu prikazno je 10 dokumentaraca iz Bosne i Hercegovine, Slovenije Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Žiri je radio u sastavu Jasna Hadžiselimović, Mirza Mehmedović i Mirza Mahmutović. Prema njihovoj ocjeni najbolji dokumentarni film 9. Tuzla Film Festivala je The Brigade - the story of the Petőfi-brigade, reditelj Ferenc Lavro.

Svi filmovi moći će se pogledati na www.tuzlafilmfestival u posebnoj kategoriji „Pobjednički filmovi 9. TFF“.

Pored 99 takmičarskih filmova ove godine iz topline vašeg doma mogli da uživate u i dokumentarnom filmu Sloboda koji je zvanično otvorio festival. Za najmlađe u saradnji sa Međunarodnim festivalom animiranog filma iz Banja Luke, Eventus i Magic Factory pripremili su 2. Kids Tuzla Film Festival. 

Pored bogatog filmskog programa na našoj online platformi (www.tuzlafilmfestival.com) možete pogledati kafe sa poznatima, kao i masster class-ove, koje su održala poznata imena iz svijeta filmske umjetnosti poput: Srdana Dragojevića, Ahmeda Imamovića, Rajka Grlića, Bojane Nikitović, Adnana Haskovića, Milana Todorovića, Mirvada Kurića, Dejana Dabića i drugih.

Iako je 9. TFF zvanično završen, platforma www.tuzlafilmfestival.com bit će otvoren do sredine novmbra, kada će publika imati priliku da pogleda veći broj filmova sa ovogodišnjeg festivala. 

Vidimo se 2021. godine kada će Tuzla Film Festival proslaviti svoj jubilej  - 10 godina uspješnog postojanja i rada.