Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 10 Oktobar 2022 13:11

PROGRAM: 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma Tuzla

Tuzla će od 22. do 24. oktobra 2022. godine ponovo biti domaćin Međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Kao što je već u javnosti poznato, Tuzla je za vrijeme bivše Jugoslavije imala značajan festival dokumentarnog filma koji je okupljao velika imena iz filmskog svijeta. Festival je doživio svoja 23. izdanja i nažalost zbog ratnih zbivanja je prekinut. Organizacije “Human“, “Magic Factory” i “Eventus” odlučile su da revitaliziraju festival i nastave tamo gdje je stao, tako da će ove godine biti organiziran 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma.

Na festivalu će svi zainteresirani imati priliku da pogleda nekoliko izvanrednih dokumentarno-muzičkih filmova, kao što su: „Skroz Sarajevo“ reditelja Nenada Đurića, a publiku će pozdraviti i Adnan Šran, vođa benda Skroz. Tu su i „Svjetla Sarajeva“dokumentarni film Srđana Perkića o bendu ‘Zabranjeno pušenje’ i značaju koji Skenderija ima za glavni grad BiH, radi se o emotivnoj odi simbolima jednog vremena. U okviru festivala u kinu Kaleidoskop bit će prikazan i film „Foxy Head“ reditelja Damira Pirića. Foxy Head je sarajevski blues rock bend okarakteriziran kao „sarajevska blues eksplozija“. Nakon filma tuzlanska publika moći će u bivšem klubu Underground da uživa u svirci pomenutog benda.

Tu su i dokumentarci: „Posljednji glasovi“ Gorana Dujakovića koji u fokus stavlja zanemarenu istoriju partizanske borbe na prostoru Bosne i Hercegovine s naglaskom na spomeničku arhitekturu i rijetka svjedočanstva živih učesnika NOB-a, koji su sada i posljednji svjedoci toga vremena. „Slike iz života bh. filma“ autora i filmskog snimatelja Mustafe Mustafića, fokusira se na historiju bh. kinematografije te se kroz njegov sadržaj može vidjeti koliki je značaj dokumentarnog i igranog filma u izgradnji sveopće kulture Bosne i Hercegovine.

Prema ocjeni stručnog žirija, najbolji film kao što je to bilo i prije bit će nagrađen statuom “Rudar”. Festival dokumentarnog filma održat će se od 22. do 24. oktobra 2022. godine u kinu Kaleidoskop.

 

Program 22. – 24. oktobar 2022.

KINO KALEIDOSKOP

SUBOTA 22.10.2022.

17:00 – POSLJEDNJI GLASOVI

Bosna i Hercegovina / 112min

Goran Dujaković

 

19:30 – SKROZ SARAJEVO

Bosna i Hercegovina / 77min

Nenad Đurić

 

NEDJELJA 23.10. 2022.

17:00 – SLIKE IZ ŽIVOTA BH FILMA

Bosna i Hercegovina / 90min

Mustafa Mustafić

 

19:30 – SVJETLA SARAJEVA

Bosna i Hercegovina / 78min

Srđan Perkić

 

PONEDJELJAK 24.10.2022.

19:30 – FOXY HEAD

Bosna i Hercegovina / 94min

Damir Pirić