utorak, 17 Septembar 2013 09:30

U srijedu svečano otvaranje Tuzla Film Festivala

Važno je da se nešto pozitivno dešava i bilo je šteta što ovaj grad, drugi po veličini u Federaciji, nije imao svoj filmski festival

Na ovogodišnjem Tuzla Film Festivalu, koji se otvara sutra, u srijedu, 18. septembra u 18.30 u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Tuzla, bit će prikazano oko stotinu filmova u različitim kategorijama, na tri lokacije, a festival će posjetiti brojni gosti iz regije.

-Ovaj se festival razlikuje od drugih po tome što je prošle godine stekao imidž topline i umjetničke kreacije u južnoslavenskim filmovima. Organizirati bilo kakvu manifestaciju u godini velikih kriznih momenata, veoma je teško. Međutim, organizatori Tuzla Film Festivala rade uprkos svim nedaćama, hvataju se u koštac sa problemima i ne žale se na finansije-izjavio je profesor Srđan Vukadinović, predsjednik žirija za kratki igrani film.

Semir Fejzić, direktor BKC-a, institucije u kojoj se godišnje održi oko 250 kulturnih manifestacija, istakao je važnost Festivala u ukupnom kulturnom miljeu Tuzle.

-Važno je da se nešto pozitivno dešava i bilo je šteta što ovaj grad, drugi po veličini u Federaciji, nije imao svoj filmski festival, dok su ga imala mnogo manja mjesta. Vrijedno je respekta kada se sa skromnim sredstvima postignu ovako velike stvari-kazao je Fejzić i dodao da će BKC Tuzla uvijek podržati dobre ideje i promovisati nova kulturna dešavanja.

Tuzlanskim crvenom tepihom sutra će prodefilirati poznata imena iz svijeta filma i showbiznisa poput Nikole Koje, Mire Banjac, Zijada Gračića, Miroslava Momčilovića, zatim Horhe Fuentes (Jorge) predsjednik Miami Records-a, slovenski top model Iris Mulej i mnogi drugi.

Festival će biti otvoren projekcijom filma ˝Epizoda u životu berača željeza˝u režiji Danisa Tanovića, a posljednji film, proglašenje pobjednika i uručenje nagrada bit će upriličeno u nedjelju, 22. septembra.

Tuzla Film Festival organizira Magic Factory, a kao generalni sponzor podržava Happy prepaid mobilna mreža. Kao Festival od društvenog značaja podržali su ga i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Centralno grijanje Tuzla, Hotel Tuzla, Radio Kameleon, Guma T, Securitas, Federalno ministarstvo kulture i sporta, kao i Federalno ministarstvo okoliša i turizma te brojni prijatelji i medijski partneri. Generalni pokrovitelji Općina Tuzla i Vlada TK.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon