Thursday, 01 October 2020 09:16

9. Tuzla Film Festival otvara film „Sloboda“

Dokumentarni film „Sloboda“ koji je rađen u produkciji RSD Sloboda, Magic Factory i Eventus, otvorit će 9. Tuzla Film Festival koji će ove godine zbog epidemiološke situacije vezane za virus Covid 19 i sigurnosti građana biti održan u online formatu i to u periodu od 16. do 20. oktobra 2020. godine.

Film „Sloboda“ je priča o stotinu godina postojanja Radničkog sportskog društva Sloboda iz Tuzle i njihovim klubovima. U tijeku svog postojanja RSD Sloboda je dala sportistu stoljeća BiH, Mirzu Delibašića, i sportistu stoljeća Grada Tuzla, Zlatana Saračevića. U filmu preko 70 govornika, sportista i sportskih radnika priča o rezultatima, preprekama i uspjesima ovog društva. 

Film će se moći pogledati preko online platforme Shift72 koju su do sada koristili festivali poput Kana, Berlina, Roterdama kao i SFF-a, a sve informacije o načinu gledanja filmova moći će se dobiti preko www.tff.ba.  Putem ove platforme pored filmova gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim sadržajima, kao što su predavanja i razgovori sa filmskim radnicima. Također, pored master classova koje će držati stručnjaci iz filmske industrije za ograničeni broj učesnika bit će organizovane i „Zoom konferencije“ koje će biti dostupne većem broju zainteresiranih profesionalaca koji žele da saznaju sve novine vezane za film, produkciju, distribuciju i sl. 

Ove godine su Tuzla Film Festival i Mostar Film Festival, uspostavili međusobnu suradnju, te zajednički nastupaju u pogledu prikazivanja filmova, kao i razmjene gostiju. Gosti Tuzla Film Festivala ove će godine imati priliku nakon boravka u Tuzli posjetiti Mostar, kao i obrnuto, te ostvarivati nove kontakte u filmskoj industriji na dvije lokacije. 

Svečano otvaranje festivala održat će se u Narodnom pozorištu Tuzla 16.10. u 20:00 sati otvaranje će se moći pratiti online kao i preko gradskog javnog servisa RTV7. 

Filmovi za javnost na online platformi bit će otvoreni 17.10. od 10.00 sati i moći će se pogledati do kraja festivala.

 

Generalni pokrovitelj

   

Sponzori

    

Prijatelji festivala

      

GENERALNI RADIJSKI POKROVITELJ GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJI
kameleon  Radio M   radiosarajevo.ba RTV 7
MEDIJSKI PARTNERI
   ekskluziva  ekskluziva ekskluziva  volimtz   volimtz  extra extra