Dugometražni filmovi

Južni vetar, petak (12.10) u 19:30, Ceremonija otvaranja BKC Tuzla

Reditelj: Miloš Avramović
Trajanje: 125 min.
Zemlja: Srbija
Žanr: Krime

Film "Južni vetar" priča priču o beogradskim mangupima, brzoj vožnji i potrazi za boljim životom. U trejleru se mogu videti uticaji čuvenih stranih i domaćih krimi filmova koji su na jedan ili drugi način povezani sa vožnjom, od "Bejbi drajvera" iz prošle godine, do "Posljednjeg kruga u Monci". Glavnu ulogu, vozača, ima Miloš Biković, njegovog najboljeg ortaka glumi Miodrag Radonjić, a u filmu će se pojaviti i poznati glumci starije generacije, od Dragana Bjelogrlića, preko Srđana Todorovića i Aleksandra Berčeka do pokojnog Nebojše Glogovca. Saundtrek za film je radio Bassivity Digital.

Mali, subota (13.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Antonio Nuić
Trajanje: 90 min.
Zemlja: Hrvatska
Žanr: Krime

Četiri godine zatvora nisu promijenile Franju. On je diler. Supruga mu umire, a njezini roditelji žele ga prikazati kao nesposobnog roditelja i uzeti mu skrbništvo nad sinom, Malim. Mali voli oca, voli njegove nekonvencionalne odgojne metode i želi živjeti s njim. Franjo nema namjeru nikome opravdavati način na koji odgaja sina, kao što nema namjeru pustiti da ga itko od njega razdvoji. Za četrdeseti rođendan Franjo dobiva dva poklona koji su rješenje svih njegovih problema.

Meso, nedjelja (14.10) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Saša Hajduković
Trajanje: 2h
Zemlja: BiH
Žanr: Drama, triler, krime

Film "Meso" sublimacija je devet epizoda serije, za koju scenario potpisuje Nikola Pejaković Kolja, a režiju Saša Hajduković, u izvršnoj produkciji "Bosonoge". I film je, kao i serija, žestoka, savremena i hrabra dramska priča, koja bez dlake na jeziku govori o tranzicionom periodu u maloj sredini.

Teret, ponedjeljak (15.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Ognjen Glavonjić
Trajanje: 98 min.
Zemlja: Srbija
Žanr: Drama

Glavonićev debitantski igrani film „Teret“ prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dok prolazi kroz nepoznate predjele, okružen posljedicama rata, Vlada ne zna i ne želi da zna šta je to što prevozi, ali taj tovar vremenom postaje njegov teret.

 

8 Povjerenik, utorak (16.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Ivan Salaj
Trajanje: 139 min.
Zemlja: Hrvatska
Žanr: Komedija, drama

Siniša Mesjak, arogantan i ambiciozan političar u usponu, nađe se u središtu skandala. Kako bi ga sklonio od javnosti, premijer ga imenuje povjerenikom vlade RH na najudaljenijem naseljenom otoku Trećiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Prethodnih sedam povjerenika u tome nije uspjelo. Na Trećiću nema telefona, interneta ni signala za mobitel, a veza sa kopnom ovisi o nafti koju dostavljaju talijanski šverceri. Otočani govore nerazumljivim dijalektom i bez prevoditelja Tonina, infatilnog mladića koji boluje od čudne padavice, Mesjak ne bi razumio ni riječi.

Ministarstvo ljubavi, srijeda (17.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj: Pavo Marinković
Trajanje: 103 min.
Zemlja: Hrvatska
Žanr: Komedija

Država je odlučila stati na kraj udovicama hrvatskih branitelja koje žive u izvanbračnim zajednicama, a primaju mirovine pokojnih muževa. Za hvatanje udovica u prijestupu na teren šalju potpuno pogrešnog čovjeka. Krešo je nezaposleni biolog, posrnulog samopouzdanja i u bračnoj krizi. Film obiluje klasičnim zavrzlamama, neočekivanim obratima i hrpom smijeha, a svoju je premijeru imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu gdje ga je publika ispratila s oduševljenjem.

Miner, četvratk (18.10.) u 19:30, Narodno pozorište

Reditelj:Hanna Slak
Trajanje: 89 min.
Zemlja: Slovenija
Žanr: Drama

2009. godina Slovenija, Evropska unija. Tokom 30 godina, Alija, rudar, jedan je od mnogih bosanskih imigrantskih radnika. Zbog krize, rudari gube posao. Alija je poslan da provjeri napušteni rudnik. Njegov zadatak je brzo osigurati da rudnik bude prazan prije nego što menadžment proda kompaniju. Ali u rudniku, Alija pronalazi skriveni dokaz o pogubljenjima poslije Drugog svjetskog rata. Rečeno mu je da prestane kopati i prijavi rudnik praznim. Odlučuje da nastavi, iako rizikuje svoj posao. Alija otkriva hiljade pogubljenih ljudi. Na osnovu istinite priče.

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon