Friday, 01 November 2019 14:21

Ana Maria Rossi i Vesna Čipčić: Konačno su ženski likovi postali više od dobro odevenog fikusa!

Sa njenog filma mnogi su izašli plačući, ali sa jasnijom slikom koliko toga je čovjek u stanju da podnese. Glumica koja je ostvarila ulogu i u tom filmu jedna je od najboljih glumica godinama iako je, kako kaže, tokom svoje karijere više uloga odbila, nego prihvatila.

Ana Maria Rossi, rediteljica filma „Ajvar“ i Vesna Čipčić bile su naše gošće na kafi sa poznatim.

Prije sedam godina, Vesna je u Tuzli igrala monodramu o kojoj i danas priča. To je jedna od njenih najdražih ikad odigranih monodrama.

„Ne dešavaju nam se takve predstave i takav kontakt sa publikom često. To gostovanje u prepunom pozorištu, a pri tome je to bila predstava za malu scenu, je bio doživljaj koji i dan danas pamtim i pominjem.“ – kaže Vesna, prisjećajući se svoje monodrame u Tuzli.

Po prvi puta, prilikom posjete Tuzla film festivalu, Ana Maria Rossi je došla u Tuzlu i gostoprimstvo koje je osjetila u ovom gradu je prva stvar koja ju je „kupila“.

Film „Ajvar“ osvojio je brojne nagrade na festivalima, a sa projekcije ovog filma nerijetko su viđene suze, ali istovremeno oduševljenje što je konačno prikazan film sa realnim odnosom muškarca i žene čiji se brak raspada.

„Moja ideja nije bila da pričam jednu žensku priču, željela sam da ženski lik bude kompleksan, jer često je ženski lik, ne samo na domaćoj sceni, manje slojevit i sočan od muškog lika. Mislim da sam to izbjegla ovom ženskom vizurom, zato što sam prosto žensko i ne bih da odem u feminizam, ali ženski karakteri su u 21. veku postali dosta zanimljiviji u filmu. Konačno su ženski likovi našli prostora da ne budu dobro odeveni fikus u kadru nego da imaju zanimljiv unutrašnji život žene.“ – kaže Ana Maria.

Na snimanju Ajvara su uživali svi i upravo jedna takva atmosfera utjecala je na to da se sve odradi još kvalitetnije.

„Bilo je čarobno. Na snimanje sam došla spremna i imali smo poprilično mnogo proba prije nego smo krenuli snimati, što je jako važno, a danas jako retko. Nekako je sve teklo po loju. Danas mi je nekako gotovo važnije s kim radim nego šta radim, a ekipa je bila sjajna. Počesto prihvatim ulogu za kojom možda i nisam luda, ali kada vidim da je dobra ekipa tome se najviše radujem.“ – kaže Vesna.

O čemu smo još razgovarali sa njima pogledajte u video intervjuu na oficijelnoj facebook stranici: Tuzla film festival!

Pokrovitelji i sponzori

          

     

Prijatelji festivala

         

GENERALNI MEDIJSKI POKROVITELJ
kameleon